streda 20. marca 2013

Bada 2008 -SK

Konečne bolo dnes v Bratislave pekné počasie a tak som mohol (aj keď stále vo vnútri) nafotiť jedno príjemné čajovanie. Rozhodol som sa pripravovať čaj Bada 2008 od Petra Staníka, ktorý možno už viacerí poznáte.


Ako každý čajomil aj ja mám určité chute, ktoré preferujem a vyhľadávam. Táto naša vlastnosť síce občas prispieva k nekonečnému vadeniu sa a hádkam, ale zároveň nám pri rôznych obchodoch umožňuje väčšiu chuťovú rozmanitosť. Skúste si niekedy zohnať viacero čajov od toho istého obchodníka a myslím, že po čase zistíte, čo dotyčný človek preferuje. Tiež si myslím, že by sme občas mali oveľa viac vystupovať zo svojho chuťového "comfort zone" a bádať v nových a nových chuťových oblastiach. 




 Do izby mi svieti príjemné teplé poobedňajšie svetlo a hoci by už aj človek očakával príchod jari, tak vonku je stále chladno. Akosi prirodzene som na toto čajovanie zvolil teplejšie farby. Konvička a misky z Zhu Ni, maličké more z podobne ladeného materiálu, jednoduché látkové prestieranie a prvky dreva v podobe podšálok zo santalu. Snáď sa čoskoro dostanem aj k nejakému peknému Cha Bu.

A k samotnému čaju. Ako už názov napovedá, čaj pochádza z 
oblasti Bada 巴达, čo je na severe Menghai 勐海. Čaj je lisovaný do 200 gramových koláčikov, lisovanie je primerané, lístky sa ľahko oddeľujú, tipol by som to na ručné lisovanie a podla Peťových info bol lisovaný pre JingHongský spolok milcov čaju a v rovnakej oblasti bol aj 5 rokov skladovaný. Použité lístie pochádza zo starých stromov, čomu napovedá aj charakter chuti. Nebránil by som sa použiť aj termín Gushu :-) ale to radšej ponechám na váš úsudok. V poslednej dobe som si totiž uvedomil, že častokrát namiesto čaju pijeme názvy a sorty...









Vôňa suchého listu je intenzívna, ťažká, sladká. Cítiť výrazné tóny vlašských orechov a melasy. Po prepláchnutí sa sladkosť naplno rozvinie, objavia sa aj ovocné tóny. V pozadí cítiť aj jemný smrádeček, keďže JingHong (Xishuangbanna) oplýva vlhkejším podnebím. Nieje to ale nič závažné a podla môjho názoru sa to za dajaký čas v mojom archíve stratí :-). 


Prípravu som skúšal vo viacerých typoch hliny, ako aj v porceláne. Čaj mi chutil zo všetkého. Treba si vybrať to čo vám osobne sedí najviac a tiež čo vám momentálne pasne do atmosféry, ktorú chcete čajovaním navodiť. 


Bada 2008 je aj na jej relatívne mladý vek pozoruhodne hladká. Mám rád shengy, ktoré idú dobre "dolu krkom". Chuť je príjemne sladká, melasová, ovocná a čo ma zaujalo najviac- gáfrová. Po vypití nastupuje príjemný aftertaste, žiadne suchotiny, ako pri niektorých plantážnych čajoch. V ústach ostáva príjemný pocit sviežosti. 

Cha Qi je intenzívne, ale veľmi príjemné, pohodové. Nieje to "nástrel" ako pri veľmi mladých Gushu. Celkovo ma čaj dostal do psychickej a fyzickej pohody. Použil som cca 6-7g čaju. Nevážil som, ale pri takto lisovaných pu erhoch mám v tomto rozmedzí vcelku slušný odhad. Čajík plnohodnotne 
vydržal preliatie viac ako litrom vody. 






Slovom na záver: čajovanie aj čaj som si veľmi užil. V čajoch celkovo mám veľmi rád melasové tóny a tóny vyzretého ovocia. Máte dajaké dobré tipy? :-) 
Neostáva mi už nič iné, než dúfať, že som na vás preniesol aspoň trochu z môjho veľmi príjemného zážitku a priať vám veľa dobrého čaju!

4 komentáre:

  1. Pekný článok, mňa osobne tento čaj príliš nenadchol rovnako ako asi všetky z tento oblasti. S tou komfortnou zónou máš úplnú pravdu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bada patrí medzi moje najoblúbenejšie oblasti. Iba taký preferenčný pocit? Či niečo konkrétne ti tam nevyhovuje?

      Odstrániť
  2. Ahoj,
    hmm, pěkná barvička :-) Jsem na to dost zvědavý, Bada (mladší) mě většinou nebaví, ale 2003 velká tuocha co jsem odtamtud měl byla zase relativně super.

    A taky souhlas s komfortní zónou - je dobrý nápad prochutnávat různé obchodníky, člověk si hodně rozšíří obzor.
    Jakub

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ale teba nebavia mlade shengy vo vseobecnosti nie? :-D Pil si daku mladu badu od Peta? Mne to pride hodne zaujimave, paradne broskynove tony :-) a ked je to ultracerstve, tak uplne pomarance.

      Odstrániť